Je kleintje helpen om te gaan met GROTE emoties

Tips voor ouders Fisher-Price Smilestones Toddler Milestones

Heb je geen tijd om te lezen? Bekijk deze video.

Hoe ga je om met een driftbui: opsplitsen in kleinere stukken

Op het moment zelf kan het omgaan met een driftbui zo overweldigend lijken. Deze tips die je snel naar boven haalt, hebben mijn gezond verstand meer dan eens gered, als moeder en ook tijdens mijn werk in ons Fisher-Price Play Lab.

1. "Ik hoor je"

Wanneer je deze drie woorden zegt, is dat zo bevestigend voor kinderen. Vaak willen ze alleen maar gehoord worden, vooral in het heetst van de strijd! Deze reminder helpt hen om onmiddellijk te beseffen dat ze inderdaad worden gehoord. Soms is alleen dat besef voldoende om hen te kalmeren en gerust te stellen.

2. Diep ademhalen

Dit is een praktisch hulpmiddel dat ik vaak uit mijn hoge hoed tover, voor mijn dochter EN mij. Wanneer ik begin met diepe ademhalingen, herinner ik mezelf er hardop aan dat diep ademhalen mij helpt om te kalmeren. Ik adem langzaam in en weer uit. Na enkele keren kon ze het volgen, en nu doet ze het samen met mij. Dit helpt haar om uit haar 'vecht-of-vlucht-modus' te komen en brengt ons beiden weer in de beste gemoedstoestand om bij te komen en opnieuw verbinding te maken.

3. Geef een knuffel of omhelzing, wat hen het beste troost!

Kinderen zijn zo zintuiglijk ingesteld, en het gevoel van een knuffel kan een geruststellende, zintuiglijke ervaring zijn. Dat, in combinatie met de liefde die ze voor jou voelen, kan precies zijn wat ze nodig hebben om hun lichaam en geest te kalmeren🧡

1. Benoem emoties en denk zo vaak mogelijk hardop, in het dagelijks leven, voortdurend!

Als volwassenen gaan we snel en op hetzelfde moment met veel verschillende emoties om, zonder dat we ons realiseren dat we dat doen! Dit is een vaardigheid die we door ervaring hebben geleerd. Raad eens wie nog bezig is dat te leren? Je hebt het goed geraden, je kind. Wanneer kinderen horen hoe jij je emotionele ervaringen op een gezonde manier onder woorden brengt, geef je hen het taalgereedschap dat ze nodig hebben om emoties te verwerken op het moment dat ze hun eigen uitdagingen tegenkomen. Door hen wegwijs te maken, zorg je dat hun zelfvertrouwen groeit om het zelf te proberen!

Denk eerst klein: "Ik voel me nu verdrietig. Ik ben zo teleurgesteld, ik wilde naar buiten om een wandeling te maken, maar het regent." Of probeer het volgende… "Ik heb echt zin om straks buiten een wandeling te maken, het is zo mooi buiten en de zon maakt mij altijd blij."

Een bewuste poging om je eigen emoties gedurende de dag te benoemen (en je niet te richten op die van je kind) leert hen het concept van emoties in de dagelijkse context. En dat is een vaardigheid die kinderen moeten leren voordat ze gaan leren hoe het voelt om hun eigen grote gevoelens te verwerken! Dit is geen snelle tip, dit kost meer tijd (emoji van handen die hartje vormen), maar in mijn ervaring is het beslist de moeite waard en word je op de lange duur beloond met vaardigheden waar jullie in de toekomst eindeloos veel voordeel van hebben!

Emotioneel bewustzijn: De ontwikkelingsfasen uitgesplitst

Hieronder zie je op welke leeftijd en in welke ontwikkelingsfasen je nieuwe mijlpalen kunt verwachten!

> 16 mndHet eerste begrip van emoties begint zich te ontwikkelen

> 24 mnd Beginnen op verschillende manieren emoties uit te drukken (met geluiden, gebaren of woorden)

> 24 mnd Eenvoudiger voor hen om emoties bij anderen te zien, bijv. in een boek (dat voelt veiliger voor hen)

> 24 mnd Beginnen woorden te gebruiken om emoties bij anderen te beschrijven

> 31 mnd Beginnen het concept te begrijpen waarom emoties ontstaan

> 36 mnd Beginnen woorden te gebruiken om hun eigen gevoelens te beschrijven

Tot slot

Wat ik altijd deel met de gezinnen waarmee we werken, is proberen te experimenteren met veel verschillende hulpmiddelen en trucs op deze leeftijd. Je kind groeit en verandert elke dag, en soms is een combinatie van dingen gewoon de oplossing! Daarom heb ik hier enkele verrassende tips gedeeld die ik gebruik, en je kunt ze ook combineren of aanpassen om te bieden wat je kleintje op dat moment nodig heeft. De tips hebben niet alleen voor mijn eigen kinderen gewerkt, maar voor zoveel kinderen met wie ik in het verleden heb gewerkt. Ik steun je en ik wil dat je weet dat je het geweldig doet!

Jouw mentale gezondheid

Laten we een paar minuten pauze nemen.

Hoe gaat het met je? Adem diep in en vraag jezelf hoe JIJ je op dit moment voelt? Laat dat even tot je doordringen—en herinner jezelf eraan dat dit een nieuwe reis is voor jou en je kind. Jullie gaan allebei door een leerproces, jullie groeien en veranderen elke dag!

Navigeren door het leven (en driftbuien) is niet altijd eenvoudig, maar je doet het. Ga door! 💪💪🏻💪🏼💪🏽💪🏾💪🏿

Mijlpalen met een glimlach

Zeg hallo tegen een blijere opvoeding. We zijn er om je te helpen de kleine overwinningen te vieren, verwachtingen los te laten en positief te zijn. Want na meer dan 90 jaar gezinnen te hebben geholpen, hebben we geleerd dat de ontwikkeling van nature gebeurt wanneer plezier de weg wijst.

Meer informatie